Sådan får du styr på energiforbedringerne
Mange boligejere ønsker at energirenovere deres hus, og en energivejleder kan være med til at sikre, at energirenovering giver maksimalt udbytte.
Savner du overblik over mulighederne?
Energivejleder Jan Højlund Christensen fra Engko fortæller, at det altid er en god idé at kontakte en energivejleder, når du mistænker din energiregning for at være for høj. Energivejlederen er en håndværker, der har efteruddannet sig, således at han kan helhedsvurdere bygninger, og præcist kan sige, hvor der skal sættes ind for at spare på energien. Har du allerede taget beslutningen om at energirenovere, hjælper energivejlederen til, at de rigtige beslutninger bliver truffet.
Jan fortæller, at han altid sikrer, at husejeren får det komplette overblik, før energiforbedringerne sættes i gang. Han gennemgår, hvilke fordele f.eks. en kedeludskiftning, solvarmeinstallation, en vinduesudskiftning eller efterisolering giver. Energivejledning giver klar besked om, hvilket tiltag der gør mest for din varmeøkonomi, og i hvilken rækkefølge besparelsestiltagene foretages bedst. Skal du f.eks. udskifte kedlen, før du hulmursisolerer? Vil evt. trækproblemer forsvinde, hvis der installeres gulvvarme, eller kommer trækken fra et dårligt isoleret vinduesparti?
Gevinst for både økonomi og komfort
Aldrig før har så mange boligejere kastet sig over energirenoveringer af deres bolig, som tilfældet er i øjeblikket. Og flere og flere har fundet ud af, at der er en betydelig gevinst at hente ved jordvarmeanlæg, solceller, lavenergivinduer m.m.
– Tiltag som solceller giver en hurtig gevinst, men boligejere har mange muligheder for både at spare penge, få mere komfort og forøge værdien af deres bolig, fortæller Jan.
Solceller har været i mediernes søgelys det seneste år, men Jan Højlund Christensen, forklarer at der er god fornuft i at se på hele husets energiregnskab. Isolering, nye vinduer, mere effektiv varmeforsyning og andre energisparetiltag vil direkte forbedre husets komfort og øge dets værdi på det pressede boligmarked. Jan understreger, at det er vigtigt, at energiforbedringerne bliver foretaget i den rigtige rækkefølge. Det sikrer, at energirenoveringen bliver så billig som muligt.
Miljøvenlige energiforbedringer
Eksempler på løsninger, som kan bringe omkostningerne ned for husstandens energiforbrug:
- Isolering, hulmursisolering, loftisolering
- Jordvarmeanlæg
- Varmepumper
- Lavenergivinduer eller nyt glas i eksisterende vinduer
- Anden varmekilde f.eks. træpille fyr
- Belysning
- Intelligent styring af el og varme
- Solvarme (varmt brugsvand)
- Solceller (strøm)
Mulighederne er så mange, at det er svært at vide, hvor du skal begynde. Start med at kontakte energivejlederen. Så sparer du dig selv for bekymringer og unødvendige udgifter.